Λεωφόρος Ειρήνης 22 & Σπετσών 1, Ηλιούπολη - Τηλ: 210-9959710, 210-9959790
Η εφαρμογή των sealants κατά την παιδική ηλικία, παρέχουν μία ανεκτίμητη προσφορά στον τομέα της οδοντιατρικής πρόληψης και τις βάσεις ώστε να καλλιεργηθεί μια σωστή σχέση οδοντιάτρου και μικρού ασθενή
Η τερηδόνα σε ποσοστό 60-70% παρουσιάζει μια ιδιαίτερη προτίμηση στις μασητικές επιφάνειες των οπισθίων δοντιών. Σ’αυτό συμβάλλει η ιδιαίτερη μορφολογία τους καθώς επίσης και η θέση τους. Η παρουσία αυλάκων και σχισμών εμποδίζει τον αυτοκαθαρισμό της περιοχής από το σάλιο αλλά και την προσπέλαση των περιοχών αυτών από την οδοντόβουρτσα. Οι συνθήκες, αυτές, δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροοργανισμών και την έναρξη των τερηδονικών διεργασιών.
Για την πρόληψη αυτών των διεργασιών, συνιστάται η εφαρμογή των εμφρακτικών οπών-σχισμών (ή όπως είναι γνωστά στην οδοντιατρική ορολογία sealants). Τα sealants λειτουργούν, δημιουργώντας ένα διάφανο και αδιαπέραστο στρώμα πάνω από τις μασητικές επιφάνειες των οπισθίων δοντιών, εμποδίζοντας αφενός την είσοδο μικροβίων και αφετέρου δυσχεραίνοντας την τροφοδοσία τους με θρεπτικά συστατικά.
Τα υλικά αυτά ανήκουν στην κατηγορία των υγρών ρητινών οι οποίες προσομοιάζουν χημικά με τις σύνθετες ρητίνες (τα γνωστά σε όλους μας λευκά σφραγίσματα), στερούνται όμως, ενισχυτικών ουσιών και χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη ρευστότητα. Ορισμένα σκευάσματα περιέχουν φθόριο ενισχύοντας την αντίσταση της αδαμαντίνης στην ενδεχόμενη τερηδονική προσβολή, άλλα δεν περιέχουν και χρωστικές,δίνοντάς τους ιδιαίτερους χρωματισμούς ώστε να διευκολύνεται η αξιολόγησή τους κατά τις επανεξετάσεις.
Η εφαρμογή δε των sealants, κατά την παιδική ηλικία, εκτός από την ανεκτίμητη προσφορά τους στον τομέα της οδοντιατρικής πρόληψης παρέχουν,ειδικά στα παιδιά, ένα ακόμη σημαντικό όφελος. Δεδομένου του γεγονότος πως η τοποθέτηση τους δεν απαιτεί τη χρήση τροχών και ενέσεων, αποφεύγεται μια τυχόν επώδυνη και συγχρόνως δυσάρεστη πρώτη επαφή με το οδοντιατρικό περιβάλλον. Με αυτό τον τρόπο οι πρώτες εμπειρίες που συλλέγει το παιδί από την επίσκεψη του στο οδοντιατρείο είναι ευχάριστες και ανώδυνες, γεγονός απαραίτητο ώστε να καλλιεργηθεί μια σωστή σχέση οδοντιάτρου και μικρού ασθενή ενώ παράλληλα δημιουργούνται και “ευνοϊκές άνευ φόβου” συνθήκες για μελλοντικές επισκέψεις.
Αποδεδειγμένα σφαλής και αποτελεσματική πρόληψη κατά της τερηδόνας.
Για να κατανοήσουμε τη σημασία της φθορίωσης θα πρέπει πρώτα να γνωρίσουμε ορισμένα πράγματα που αφορούν τους οδοντικούς ιστούς και το μηχανισμό πρόκλησης της τερηδόνας. Το δόντι σε μακροσκοπικό επίπεδο αποτελείται από έξω προς τα μέσα από την αδαμαντίνη, την οδοντίνη και τον πολφό. Η αδαμαντίνη συντίθεται από ανόργανα συσταστικά σε ποσοσοτό που πλησιάζει το 95%. Κύριο ανόργανο συστατικό της είναι ο υδροξυαπατίτης Ca5(PO4)3OH, ένας κρύσταλλος φωσφορικού ασβεστίου υψηλής σκληρότητας. Ο ίδιος κρύσταλλος απαντάται σε μικρότερο ποσοστό και στην οδοντίνη της οποίας η περιεκτικότητα σε οργανικά συστατικά είναι περίπου 20%.
Το στόμα μας αποικίζεται αμέσως μετά τη γέννηση μας με μικρόβια. Τα μικρόβια αυτά προσλαμβάνουν θρεπτικά συστατικά από το σάλιο, την τροφή κτλ. και στα πλαίσια της μεταβολικής τους διεργασίας παράγουν οργανικά οξέα. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα όξινο περιβάλλον που οδηγεί στην αποσταθεροποίηση του υδροξυαπατίτη (απασβεστίωση).
Αμέσως δημιουργείται το ερώτημα “αφού το στόμα μας είναι γεμάτο με μικρόβια τα οποία μπορούν να καταστρέψουν το δόντι, γιατί δεν είναι όλα τα δόντια μας χαλασμένα”;
Η απαντήση βρίσκεται στο σάλιο αλλά και στη στοματική μας υγιεινή. Το σάλιο μας περιέχει ανόργανα συστατικά τα οποία αναπληρώνουν τα χαμένα συστατικά από την όξινη επίδραση (ενασβεστίωση). Το βούρτσισμα με τη σειρά του απομακρύνει τα μικρόβια αλλά και τα θρεπτικά τους συστατικά από τις οδοντικές επιφάνειες. Με αυτό τον τρόπο διατηρείται η ισορροπία μεταξύ ενασβεστίωσης και απασβεστίωσης και το δόντι παραμένει ανέπαφο.
Τα προβλήματα προκύπτουν όταν διαταραχθεί αυτή η ισορροπία. Αυτό μπορεί να προκύψει είτε αν αυξηθούν σημαντικά τα μικροβιακά φορτία μέσα στο στόμα (όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις κακής στοματικής υγιεινής), είτε σε περίπτωσεις δίατιας πλούσιας σε υδατάνθρακες (πχ. ζάχαρη) οι οποίοι αποτελούν το κύριο θρεπτικό συστατικό των μικροβίων είτε σπανιότερα σε διαταραχές στη σύσταση του σάλιου που δυσχεραίνουν την ενασβεστίωση (π.χ. σε ασθενείς που υπόκεινται σε ακτινοθεραπεία). Από τη στιγμή που γνωρίζουμε την παθογένεια της τερηδόνας, είναι πολύ εύκολο να κατανοήσουμε τις ευεργετικές δράσεις του φθορίου στην πρόληψη της τερηδόνας. Το φθόριο (F) λόγω του αρνητικού του ηλεκτιρκού του φορτίου μπορεί να αντικαθιστά το υδροξύλιο από τον υδροξυαπατίτη της αδαμαντίνης σχηματίζοντας τον φθοριοαπατίτη (Ca5(PO4)3F). Ο φθοριοαπατίτης είναι 10 φορές ανθεκτικότερος στην επίδραση των οξέων συγκριτικά με τον υδροξυαπατίτη.Ca5(PO4)3OH + F – → Ca5(PO4)3F)+ OH–
Στο οδοντιατρείο μας μπορούν να πραγματοποιηθούν προληπτικές ορθοδοντικές εργασίες (μηχάνημα διατήρησης χώρου, υπερώιο-γλωσσικό τόξο κτλ.) καθώς επίσης και μικρομετακινήσεις δοντιών για αισθητικούς λόγους με τη χρήση κινητών ορθοδοντικών μηχανημάτων.